ESCOLA CONCERTADA
per la Generalitat de Catalunya

Carrer dels Joncs, 1 | L’Hospitalet de Llobregat |Barcelona | 93 263 79 90 | [email protected]

ESCOLA CONCERTADA
per la Generalitat de Catalunya
ESCOLA VERDA

Aprendre a viure de manera sostenible. Buscar alternatives i solucions pràctiques per tenir cura del planeta.

Pineda és una escola verda, compromesa amb el medi ambient. Formem part de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i, com a tal, any rere any implementem noves mesures -que afecten tant a accions esporàdiques com a comportaments habituals- que pretenen fer de la sostenibilitat una manera de viure i de funcionar en l’àmbit personal i com a escola, ara i en el futur.

El projecte d’Escola Verda està liderat per un CONSELL VERD format per:

  • Voluntàries Ambientals: alumnes voluntàries des de 5è de Primària fins a 2n de Batxillerat.
  • Comissió Verda: professores voluntàries de Primària i Secundària.
  • Personal no docent

 

Què és Escola Verda?

Durant el curs 2015-16 a Pineda es va començar el Projecte Escola Verda per tal de poder formar part de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i obtenir el distintiu d’Escola Verda.

El programa Escola Verda, amb més de 15 anys de bagatge i més de 500 escoles que en formen part, sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.

I què vol dir sostenibilitat? Descrit l’any 1987 per la Comissió Mundial per al Medi Ambient i Desenvolupament de les Nacions Unides, el desenvolupament sostenible és aquella forma de desenvolupament que satisfà les necessitats de les generacions presents sense comprometre la possibilitat de les generacions futures de satisfer les seves necessitats. Actualment, es parla en sentit genèric de Sostenibilitat, incloent-hi d’aquesta manera totes les activitats humanes (accions, decisions, comportaments, tecnologies, etc.) que vetllen per aconseguir aquest objectiu de proveir el millor per a les persones i el medi ambient ara i en el futur indefinidament.

Contextualitzada en el moment actual que estem vivint, d’evidències sobre el canvi climàtic, extinció d’espècies a ritme trepidant, pobresa energètica, malbaratament d’aliments… el Papa Francesc ha escrit l’encíclica Laudato si (2015) en la qual fa una crida a tots els cristians del món a ser conscients d’aquests problemes i a posar-hi remei, ja que la terra és “la casa de tots” i nosaltres en som jardiners.

És per tots aquests motius que a Pineda hem decidit que no ens podem quedar de braços plegats i que hem de començar actuar de forma diferent, des de l’escola i cap a les famílies.

Necessitem la vostra col.laboració!

Objectius

Creació del Consell Verd, l’òrgan de participació del projecte Escola Verda on hi participen alumnes, professores i personal no docent.  OBJECTIU ASSOLIT

Incloure la sostenibilitat al Projecte Educatiu de Centre.  OBJECTIU ASSOLIT

Incloure el projecte Escola Verda al web de l’escola.  OBJECTIU NO ASSOLIT

Realitzar la recollida de paper a tot el centre educatiu. OBJECTIU ASSOLIT

Incorporar al web de l’escola el projecte Escola Verda. OBJECTIU NO ASSOLIT

Consolidar el Consell Verd, l’òrgan de participació del projecte Escola Verda on hi participen alumnes, professores i personal no docent.  OBJECTIU ASSOLIT (Cal millorar)

Continuar amb la recollida selectiva de paper a tot el centre educatiu.  OBJECTIU ASSOLIT. (Ara a reduir)

Implementar un pla de millora de mobilitat de tota la comunitat educativa. HI ESTEM TREBALLANT

Dinamitzar la Comissió Verda i implicar més tota la comunitat educativa en el projecte Escola Verda. OBJECTIU NO ASSOLIT

Incorporar al web de l’escola el Projecte d’Escola Verda OBJECTIU ASSOLIT

Continuar amb la recollida selectiva de paper a tot el centre educatiu. OBJECTIU ASSOLIT (Continuem el curs vinent)

Fomentar la reducció i reutilització de paper. OBJECTIU ASSOLIT (Continuem el curs vinent)

Projecte Patis Nets (reducció i reciclatge de residus dels esmorzar i millora de la netedat dels patis) ENCARA HI ESTEM TREBALLANT

Durant el PRIMER TRIMESTRE vam realitzar totes aquestes activitats:

  1. Hem creat el nostre Comitè Ambiental de Primària i ESO.
  2. Les de la Comissió Verda de Primària han creat RECIARRO!

 

    3. Les alumnes de la ESO van participar al IV FÔRUM XESC del Baix LLobregat Secundària. Van explicar el seu Projecte “patis nets amb el recicarro” i van gaudir d’altres projectes fets en diferents escoles presentats per altres alumnes. Les professores van formar part d’un grup de treball per formular estratègies per a futures accions al col·legi.

 

A més a més, sempre busquen tems per omplir les parets amb noticies relacionades amb Escola Verda i accions que podem fer per crear un planeta més net.

 

4. Avantis també aposta per ESCOLA Verda i comença a fer petites accions. Una d’elles el reciclatge de paper!

    Mireu què han fet els nens! Han preparat papereres per reciclar el paper a totes les aules.

 

Aquest SEGON TRIMESTRE hem començat amb el concurrs APILO XXII !!

Les alumnes de primària han passat a explicar per altres cursos en què consisteix el CONCURS i què hem de fer per cuidar el nostre entorn.
Han repartit una capsa de piles que quan estigui plena la podran buidar al recipient que està a Recepció!

Mireu que ples estan!!!! Ara pel quart bidó!

   

Les alumnes de cinquè i sisè de primària van sortir de les classes i van voler explicar el conte d’APilo XII a les alumnes de cicle inicial. S’ho van passar d’allò més bé!!!

   

El dijous passat tres alumnes de cicle superior van participar al Fòrum del Vallès Occidental de primària! Aquest any tenia com a temàtica Plàstic Zero a les escoles.

Aquí us deixem la noticia que han creat les nostres alumnes de sisè: la Maria Oliveras, la Laia Cabello i la Clara Suárez. Felicitats!!!!

 

 

Hem acabat el curs amb la JORNADA D’ESCOLA VERDA!!!!

Les alumnes de primària han construït un RECICLAJOC amb materials reutilitzats i han sortit al patí a jugar amb ells!

Mireu que bé s’ho han passat!!!!!

Un grup d’alumnes voluntàries de la ESO ens van fer ZUMBA amb l’Himne d’ESCOLA VERDA que es van inventar les alumnes de Cicle Superior.

 

Pineda es ESCOLA VERDA

Tothom volem millorar el nostre entorn natural, però a vegades no sabem què fer.

A l’escola tenim un sol objectiu per a aquest curs: ambiciós, però realista si ens hi posem: Zero paper d’alumini

Produir alumini suposa una despesa energètica molt elevada per això hem de procurar no fer-ne un ús innecessari.

Per aconseguir aquest objectiu us animem a no fer servir paper d’alumini per embolicar l’esmorzar; porteu carmanyoles de plàstic que no sigui d’un sol ús, boc&rols, paper de cuina, la mateixa bossa del pa…

Quant paper d’alumini estalviaríem si el deixéssim de fer servir per embolicar els entrepans?

Necessitem la vostra col·laboració!

 

Distintiu Escola Verda

Després de fer una diagnosi ambiental de la situació de partida de Pineda, la Comissió Verda ha redactat uns objectius estratègics relacionats amb l’Educació per la Sostenibilitat per dur a terme durant els 8 anys següents i ordenats segons la seva prioritat. Segons aquestes prioritats, cada any el Consell Verd defineix el objectius per al curs escolar en un Pla d’acció.

El reconeixement que el centre forma part de la Xarxa d’Escoles Verdes es realitza, per primera vegada, després d’haver executat satisfactòriament el primer Pla d’acció de centre.

Cada 4 anys, el centre duu a terme una autoavaluació global que implica una revisió del Pla d’Educació per a la Sostenibilitat.

Cada 8 anys, el centre actualitza el seu Pla d’educació per a la sostenibilitat. És a dir, fa una autoavaluació global més profunda, que implica una nova diagnosi de la situació en què es troba el centre, identifica els nous objectius estratègics que cal assolir i fa una nova priorització d’aquests objectius.

El passat 23 de setembre de 2017, la Generalitat de Catalunya va atorgar a la nostra escola el distintiu ESCOLA VERDA.

Experiències

Al Centre Cultural Pineda, per a la instal·lació de l’Escola Pineda, sempre tenim present la importància del Medi Ambient, tant per a la societat com per a les nostres activitats. Per això, en el nostre compromís per reduir l’impacte ambiental, s’ha fet una inversió mitjançant la instal·lació de plaques solars sobre coberta, cosa que ens permet generar energia neta, renovable i sostenible.

El Centre Cultural Pineda ha invertit en aquesta instal·lació un total de  101.573,73 €, en 162 panells solars amb una potència unitària de  440 Wp, sent la potència total instal·lada de 71,28 kWp i estimant una producció anual de 83.444 kWh/any.

Aquesta inversió s’ha dut a terme gràcies als ajuts del Programa d’incentius lligats a l’autoconsum i l’emmagatzematge, amb fonts d’energia renovables, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGeneartionEU, obtenint una ajuda de 16.216,20 €.

Expedient ICA025/21/061009


El passat 20 de juny a la tarda, tot primària i secundària vam celebrar la Jornada d’Escola Verda amb moltes activitats i tallers, des d’observar els animals microscòpics del pati, fer boc’n’rolls a un mercat d’intercanvi. Ens ho vam passar molt bé! Gràcies a totes les alumnes i professores per fer-ho possible!

Podeu veure les fotos a les notícies de l’escola:
http://www.pineda.es/actualitat/celebrem-la-ii-jornada-d-escola-verda#

Molt bon estiu a tots i totes!

Us deixem amb els enllaços que vam projectar a secundària per si hi voleu seguir treballant aquest estiu:
https://www.youtube.com/watch?v=_6xlNyWPpB8

Des del 1r trimestre del curs 2017-2018, a les recepcions de Pineda i Avantis hi ha contenidors de recollida de piles usades. Estem molt contentes perquè ha tingut una molt bona rebuda. Seguim així!


Des del dia 8 de gener a l’entrada de Pineda ja tenim un pàrquing per bicicletes. Recordem que quan anem amb bicicleta estem fent exercici saludable i ens estalviem emissions de CO2 i contaminar l’aire de la nostra ciutat.
Us animem a totes a fer-lo servir!

Aquest curs hem continuat amb el reciclatge de paper a totes les aules de Pineda, tan de primària com de secundària. Les alumnes tenen molt integrat on han de llençar el paper i buiden les papereres un cop a la setmana.
També hem col·locat safates de “fulls en brut” per a fer exercicis, esborranys… Estem molt contentes perquè ha funcionat molt bé!
Felicitats noies!! Ho estem fent molt bé!

Les alumnes de secundària fan accions de Voluntariat Verd dins de la jornada de voluntariat que organitza l’Escola Solidària.

Les alumnes de 4t de l’ESO van estar localitzant nius de falciots a les parets i façanes dels edificis del barri de Sta. Eulàlia de L’H amb l’ajuda de la tècnica de l’Ajuntament de L’H Mercè Alcázar.

Un grup de 1r de batxillerat van anar a la pineda de La Murtra (Gavà), que forma part del Parc Natural del Delta del Llobregat. Allà, amb l’ajuda del tècnic Nèstor Urios, van estar localitzant i arrancant la plantes invasores i també netejant la pineda de deixalles.

Les alumnes de 1r d’ESO han preparat un taller amb material de paper reciclat per a tots els nens i nenes que vinguin a la Jornada de Portes Obertes 2017.

Les alumnes de Primària Blanca González, Abril Lambea, Anna Fabregat i Sílvia Rodríguez van participar en el IV Fòrum XESC Baix Llobregat, una jornada d’intercanvi d’experiències entre escoles on es reflexionava sobre la prevenció i el reaprofitament dels residus, per tal d’aconseguir un món més sostenible.

Les alumnes van preparar una infografia on es resumien les acciones que Pineda està duent a terme a proposta de la nostra escola verda. També va haver-hi un mercat d’intercanvi on cada alumna entregava un objecte o una acció amb la finalitat de donar una segona vida a les coses.

Acompanyem la notícia del testimoni de cadascuna de les participants:

Blanca González: “M’ha agradat moltíssim aquesta experiència perquè crec que m’ha servit com motivació personal per reciclar i m’ha semblat genial que cada escola fes proposta de millora.”

Anna Fabregat: “El millor ha estat gaudir amb les meves companyes i el mercat d’intercanvi on ens donàvem els objectes que no utilitzem”.

Abril Lambea: “M’ha encanta anar al fòrum XESC i poder intercanviar experiències. Ens han fet un taller de reciclatge de llibretes, ha sigut una passada!”

Silvia Rodríguez “La meva experiència ha sigut única, he après idees pel col·legi i pel dia a dia.”

Consultes

Pot posar-se en contacte amb nosaltres per comentar qualsevol dubte, suggeriment o consulta a través del correu [email protected]